Montée des 21 viragesDes cyclistes roulent sur la montée de l'Alpe d'Huez. Paysage de montagne en fond, soleil et verdure.
©Montée des 21 virages de l'Alpe d'Huez|Cyrille Quintard
Niet te missenDe 21 bochten

De 21 bochten van Alpe d’Huez

De 21 bochten van Alpe d’Huez… Bekend bij wielrenners, is deze veeleisende klim een must voor alle wielerliefhebbers. Doe vanaf Oz 3300 mee aan deze mythische route van de Tour de France!

De must-do etappe van de Tour de France

Een grote klassieker van de Tour de France, dit is DE klim die je minstens één keer in je leven moet doen! De Tour de France maakte in 1952 voor het eerst een tussenstop op Alpe d’Huez. De legendarische route, beschilderd met talloze aanmoedigingsboodschappen, heeft deze grote race meer dan dertig keer verwelkomd… en er komt nog meer! De route bevat 21 bochten die de inspanning tot aan de top onderbreken. Borden die in dalende volgorde genummerd zijn, geven de hoogte aan bij elke haarspeldbocht; vroeger telden deze markeringen de bochten af om als herkenningspunt te dienen voor de sneeuwploegen op weg naar het skioord. Tegenwoordig heeft elke etappewinnaar zijn naam verbonden aan een van de 21 haarspeldbochten.

In een paar cijfers…
  • 21 bochten
  • 1120 m stijgen vanaf Bourg d’Oisans
  • 1860 m hoogte bij de finish in Alpe d’Huez
  • 14 km af te leggen
  • 8% gemiddeld stijgingspercentage
  • 14% maximaal stijgingspercentage
  • 37’35”, de recordtijd voor de klim (behaald door Marco Pantani in 1997 met een gemiddelde snelheid van 23,08 km/u!)

De beklimming van de mythische 21 bochten

Deze bochtige weg biedt een uitzonderlijk uitzicht op het Grandes Rousses-massief, dorpjes die zich vastklampen aan de bergen zoals Villard-Reculas en Auris-en-Oisans en natuurlijk een adembenemend panorama van de Romanche-vallei. Maar om dit spectaculaire landschap te bereiken, moet je je stuur goed vasthouden: tussen de haarspeldbochten schommelen de hellingen tussen de 8 en 9%! Met uitzondering van één bocht waar je weer op gang moet komen, worden de andere gevolgd door een vlak stuk, en wat een beloning is het om de laatste haarspeldbocht te bereiken… Of je nu een fietser, een wielertoerist of een mountainbikeliefhebber bent: de vesting van Oisans wacht op jou en je twee wielen! Weddenschap gewonnen wanneer de finish wordt gepasseerd!

Advies van de professional:

> Profiteer van de vroege ochtend, dan is er minder verkeer en hitte, wat de beklimming alleen maar aangenamer maakt.
> Wees voorzichtig, de eerste twee kilometer zijn het steilst (>10%)!
> Er is een waterpunt beschikbaar bij afslag 7, bij de kerk Saint-Ferréol in Huez
> Ga voorbij de Côte 2000! Als je nog wat energie over hebt, ga dan door naar de Col de Poutran en vervolgens naar Lac Besson op een hoogte van 2074 m.
> Vergeet je windjack niet voor de afdaling.
> Gebruik de gondel van Poutran om Oz<>Alpe d’Huez

te verbinden.

Sluiten