Ervaring

Beklim de Alpenpassen op de fiets

Col du Glandon à véloCycliste de dos en direction du col du Glandon
©Les cols mythiques des Alpes à vélo|Cyrille Quintard
Oz 3300, het ideale basiskamp voor fietsers!

Cols de la Croix de Fer, du Glandon, du Galibier… neem de grote passen van de Alpen. Maar elke fietser met sterke kuiten zal ook de 21 bochten van Alpe d’Huez niet missen, een van de legendarische beklimmingen van de Tour de France!

Op de wegen van de Alpen

met de fiets

Hoogte, duur, afstand in mijlen, stijgingspercentage… kies uw route op basis van uw wensen en uw niveau! Helm, bidon, bril… zadel je trouwe ros en ga op weg naar de mooiste bergpassen van Oz 3300. Le Lautaret, le Glandon, le Galibier, de 21 bochten van l’Alpe d’Huez: je trapt door een uitzonderlijk en gevarieerd landschap. En wat is een betere beloning voor een fietser dan de vreugde van het bereiken van de top van de pas? En misschien weer naar beneden!

Events

up to the task!

L’Alpe d’Huzes, La Marmotte… deze grote zomerevenementen brengen elk jaar duizenden fietsers samen… terwijl sommigen liever toejuichen, zullen anderen in de verleiding komen om deel te nemen! Liefhebbers van sportieve uitdagingen kunnen profiteren van de “Cols Series Oisans” om over wegen te fietsen die exclusief voor fietsers zijn gereserveerd. Elke week biedt “La Montée d’Oz” ook een getimede beklimming tussen het dorp en het skioord, een gezellig moment om alleen, met vrienden of familie te fietsen!

Paradijs

du cyclo

Liefhebbers van de kleine koningin zullen ook in de ban raken van Oz 3300! Met het label “Accueil Cyclo Oisans” bieden veel accommodaties diensten op maat voor fietsers en fietswandelaars: fietsruimte, oplaadpunt, reparatiegereedschap, advies…

De tijdloze foto voor het pashokje!

Zelfs in de tijd van zwart-wit stonden fietsers trots met hun fiets voor het pashokje.
En vandaag de dag leeft de traditie voort, dus hoe moe je ook bent als je boven aankomt, er is altijd een kleine glimlach over voor de herinneringsfoto!

De mooiste routes

op de pedalen

Om de Col de la Croix de Fer, gelegen aan de voet van de Pic de l’Etendard, te beklimmen, kom je door het typische dorpje Rivier d’Allemond, omzeil je het turkooisblauwe meer van Grand Maison en eenmaal op de top geniet je van een adembenemend uitzicht op de Aiguilles d’Arves…

Op de Col de la Croix de Fer is de bron van de Eau d’Olle, daarom werd deze pas vroeger de Col d’Olle genoemd. Hij dankt zijn huidige naam aan het imposante ijzeren kruis dat op de top staat.

27.50 1292m

km verticale daling

In de Romeinse tijd vormde de Col du Glandon een verbinding tussen de regio’s Oisans en Maurienne, via de vallei van Villards. Vanaf 1912 was het eindelijk mogelijk om Saint Jean de Maurienne rechtstreeks te bereiken dankzij de verbinding met de Col de la Croix de Fer. Het monument op de top van de pas brengt hulde aan de maquis uit de Oisans die een Duitse aanval tijdens de Tweede Wereldoorlog afsloegen.

De Sabot pas, de hoogste “weg” pas in Isère, brengt je langs de Côte 2000 in de rust van de alpenweiden.

Tot 1860 markeerde de Col du Sabot de grens tussen Frankrijk en Savoie. De weg was uitgerust met een grenspost om de provincie Dauphiné te beschermen. “Sabot” komt van Sabaudia wat Savoie betekent in het Savoyaardse dialect. Op de plek waar nu het stuwmeer van Grand’Maison ligt, werden ooit uitgestrekte bergweiden gedeeld door de Fransen en de Savoyards. Deze stuwdam is het krachtigste hydro-elektrische complex in Frankrijk en dankt zijn naam aan “la Grand’Maison”, wat ooit een groot gebouw was dat gebruikt werd om herders te huisvesten.

Deze bochtige weg biedt een uitzonderlijk uitzicht op het Grandes Rousses-massief, dorpjes die zich vastklampen aan de bergen zoals Villard-Reculas en Auris-en-Oisans en natuurlijk een adembenemend panorama van de Romanche-vallei. Maar om toegang te krijgen tot dit spectaculaire landschap moet je je stuur goed vasthouden: tussen de haarspeldbochten schommelen de hellingen tussen de 8 en 9%! Afgezien van één bocht die een herstart vereist, worden de andere gevolgd door een vlakke, en wat een beloning om de laatste haarspeldbocht te bereiken…

Advies van de prof

  • Voorbereiding en training zijn essentieel voordat u de grote passen gaat beklimmen.
  • In de zomer zijn de bergwegen druk met gemotoriseerde en niet-gemotoriseerde voertuigen, koeien en schapen… wees voorzichtig op de afdalingen!
Sluiten