ErvaringBreng de nacht door in de La Fare schuilplaats
Refuge de La FareRefuge de La Fare
©Refuge de La Fare|OT Oz 3300

Overnachten in een opvanghuis

Voor een gezellige avond en een knusse nacht in het hart van de wilde, ongerepte natuur… ga naar de schuilhut La Fare! Een tussenstop in dit kleine toevluchtsoord in het hart van het massief van de Grandes Rousses is een perfect intermezzo om nieuwe energie op te doen, ver weg van het lawaai en de drukte van de steden.

Reis buiten de tijd

bij de Refuge de La Fare

Gelegen in de bergweiden op 2280 m hoogte tegenover het Belledonne-massief, biedt deze kleine stenen berghut met 12 zitplaatsen een warm welkom aan wandelaars op doorreis of bergbeklimmers die de middelhoge en hoge bergroutes in de omgeving, tussen meren en bergtoppen, komen ontdekken. Het is gebouwd in 1887 en is daarmee de oudste berghut in l’Oisans. Het neemt je mee terug naar de vroege geschiedenis van het alpinisme.

Geniet

thuisgekookt

Halfpension is beschikbaar, en als je het menu bekijkt, aarzel je geen seconde: gegratineerde ganèfles met kruiden, schapenkaas, bosbessentaart… een typische keuken bereid met biologische en lokale producten, maar ook van wildpluk of uit de tuin van het opvanghuis.

Waarderen

een terugkeer naar authenticiteit

Bij de refuge wordt het leven elke dag zo dicht mogelijk bij de natuur georganiseerd. Er is een kippenhok, een hooggelegen moestuin en zelfs een ezel. Het is een terugkeer naar de basis, want de hut is klein, dus veel ruimtes zijn buiten: tafels om te eten, afwas, toiletten… Elektriciteit is nog rudimentair, met een zonneboiler voor de afwas. De sfeer hier is er resoluut een van delen en eenvoud: een spelletje kaarten, een gezellige avond met de opzichters en andere wandelaars… Slapen in de bergen betekent ook genieten van uitzonderlijke zonsondergangen en zonsopgangen, maar misschien ook van de kans om marmotten, gemzen, steenbokken en roofvogels (adelaars, lammergieren…) te spotten.

Wandelen

rondom de refuge

Wat je niveau ook is, er zijn paden om de omgeving van het hooggebergte te ontdekken. Bergbeklimmers staan vroeg op om de Pic de l’Étendard of Pic Bayle te beklimmen, klimmers gaan de kliffen op, terwijl sommige wandelaars naar het Plan des Cavalles gaan om de Col du Couard te bereiken, anderen gaan naar het plateau van de hoger gelegen meren…

Op een hoogte van 2800 m kun je over steenslag en rotsblokken wandelen langs Lac de Balme Rousse, Lac de la Fare, Lac du Milieu en Lac Blanc, deze meren die zijn blootgelegd door smeltend lente-ijs bieden een ongelooflijk helder turquoise blauw. Je kunt stoppen bij de Rajon schuilplaats, een voormalig geïmproviseerd ziekenhuis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Naar de schuilplaats komen

de la Fare

Met de Alpette-gondel

 

Vanaf Oz 3300 neem je de gondel omhoog naar het Alpette-plateau (10min), waarna je de resterende 280 m klimt.

280m

afdaling Enkele reis 1 uur Gemakkelijk

In mijn rugzak:

Om een nacht in een berghut door te brengen, moet je uitgerust zijn: slaapzak of laken om je plaats in de slaapzaal in te nemen, hoofdlamp omdat de verlichting rudimentair is, warme kleren om de zonsondergang te bewonderen. Vergeet niet een kaart mee te nemen om de route te controleren en je overnachting van tevoren te reserveren!

Op de GR549

 

Ben je een doorgewinterde wandelaar? Je kunt het station van Oz verlaten via het Plan du Cerf om het pad te volgen dat naar het plateau van de Alpette leidt. Voor (zeer) goede wandelaars kun je vanuit Oz Village beginnen door de GR549 te volgen (4 uur 30 minuten – 1565m).

930m

opstijging Enkele reis 3u Moeilijk

In mijn rugzak:

Om een nacht in een berghut door te brengen, moet je uitgerust zijn: slaapzak of laken om je plaats in de slaapzaal in te nemen, hoofdlamp omdat de verlichting rudimentair is, warme kleren om de zonsondergang te bewonderen. Vergeet niet een kaart mee te nemen om de route te controleren en je overnachting van tevoren te reserveren!

Sluiten